לבצק:
סטרטר:
- 100 גרם מחמצת
- 100 גרם קמח לבן
- 100 גרם מים
בצל מטוגן:
- 2 בצלים בינוניים
- 3 כפות שמן
בצק:
- 210 גרם קמח לחם (כוס וחצי)
- 210 גרם קמח מלא (210 גרם)
- 250 גרם מים (כוס)
- כפית גדושה מלח (8 גרם)
- כל הבצל המסונן
אופן ההכנה
- את המחמצת נערבב היטב ביחד עם 100 גרם מים ו 100 גרם קמח, ונניח בתוך צנצנת עד להכפלת הנפח. לזה קוראים ״סטרטר״.
- את הבצל נחתוך לרצועות ונטגן בשמן על אש בינונית עד להזהבה.
- נסנן את הבצל ונשמור את השמן שנותר.
- – בקערה מערבבים את הסטרטר עם המים, ומוסיפים את הקמח והמלח. מערבבים עד לאיחוד. הבצק לא צריך להיות יפה, רק מאוחד.
- – נניח את הבצק מכוסה בצד למשך שעה. למנוחה הזאת קוראים ״אוטוליזה״ ויש לה 2 תפקידים: יצירת גלוטן במנוחה והתחלת הפעילות האנזימטית של המחמצת.
- – כעבור שעה נתחיל לעבד במיקסר עד שמקבלים בצק חלק ומבריק שנפרד מהדפנות. נוסיף את הבצל המסונן ונמשיך עיבוד עד שהכל מפוזר באופן אחיד.
- – מעבירים את הבצק לקערה עם יתרת השמן ומכסים למשך שעה.
- – כעבור שעה מתחילים לבצק קיפולים. תפקידם של הקיפולים הוא לחזק את המבנה הגלוטני של הבצק ולהחדיר אוויר, כך שנקבל לחם תפוח ואוורירי. אני ממליץ לבצע לפחות 4 קיפולים.
- – מכסים את הבצק, נותנים לו לנוח שוב למשך שעה ואז חוזרים על אותה פעולה של קיפול.
- – נותנים עוד שעה מנוחה והגיע הזמן לעצב את הבצק ללחם.
- – מקמחים קלות את המשטח והופכים את הבצק.
- – מותחים את כל השוליים של הבצק למרכז עד שמתקבל כדור. פעולה זאת נקראת ״עיצוב מקדים״.
- – ניתן לבצק לנוח על השיש מספר דקות לפני העיצוב הסופי.
- – בזמן המנוחה, נקמח באמצעות קמח אורז סלסלת התפחה. הקימוח חשוב ויוצר הפרדה בין הבצק הדביק אל הכלי.
- – חוזרים אל הבצק ומקפלים אותו לשליש ועוד שליש. אוטמים את כל הקצוות, מקמחים היטב בקמח אורז ומניחים בתוך הכלי, כשהתפר מופנה מעלה.
- – מכניסים את הבצק להתפחה במקרר למשך הלילה, ללא כיסוי.
- – למחרת/ כעבור 8 שעות, מחממים סיר בתנור בחום 250 מעלות. (מומלץ סיר ברזל)
- – הופכים את הלחם מהכלי על נייר אפייה, ומבצעים חתך אורכי בעיקול על מנת לקבל את ה״אוזן״ היפה.
- – מניחים את הלחם בתוך הסיר ואופים עם מכסה סגור למשך 20 דקות.
- – מסירים את המכסה, מורידים את החום ל 200, ואופים למשך 20 דקות נוספות.
- – ביציאה מהתנור, תנו ללחם לפחות שעה מנוחה לפני שפורסים אותו.
יצרנו עבורכם את BOXI
סדנה דיגיטלית שמלמדת הכל על מחמצת כולל כל הכלים שהופכים את העבודה איתה לקלה וכיפית!